Coraz częściej w naszym kraju lubiana jest ekologia. Może pod tym względem, że niewiele jest w sklepach produktów nie zawierających konserwantów i innych sztucznych składników. Jeśli chcemy się upajać smakiem ekologicznych owoców oraz warzyw jesteśmy w stanie je posiać w swoim przydomowym ogródku. Może nie jest to już modne, bo wielu z nas przekształca swoje warzywniaki w działki rekreacyjne, jakkolwiek z pewnością warto.
Nic nie smakuje i pachnie porządniej aniżeli pomidor, jaki dojrzewa w słońcu lub świeża rzodkiewka. Warzywa ekologiczne są nie jedynie smaczne, jakkolwiek też zdrowe. Nie ingerujemy, bo w nie środkami chemicznymi, mającymi na celu zwiększyć je do niebagatelnych rozmiarów ani również nie przyspieszamy ich dojrzewania. Po zebraniu plonów możemy również sprawić, że będą nam też służyły zima – zobacz znacznie więcej na uprawa ziół w ogrodzie. Mamy prawo zrobić z nich przetwory takie jak kompoty, dżemy, czy ogóreczki konserwowe lub kiszone, zasuszyć lub zamrozić zielona natkę pietruszki lub ewentualnie koperek, jakie będziemy używać jako świeży dodatek do ulubionych potraw.
Męczarnią każdego, kto posiada ogród lub też działkę rekreacyjną są chwasty, czyli niekorzystne rośliny szpecące nasza idealna oazę spokoju. Nie jest bez trudu pozbyć się ich na odpowiednie. Wolno do tego celu użyć jednego z wielu preparatów chwastobójczych, jakie są dostępne w wielu sklepach i centrach ogrodniczych. Jeżeli zależy nam na ekologii oraz zdrowym środowisku, nie tylko w stworzonym przez nas ogrodzie, poprawniej będzie poświęcić odrobinę czasu i wysiłku wyrywając je, czyli plewiąc.