Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

DIETA BEZGLUTENOWA: OTO KILKA PORAD

W przypadku celiakii, gdy układ odpornościowy wchodzi w kontakt z gliadyną, jednym z dwóch najważniejszych białek składających się na gluten, w jelicie pojawia się zapalenie, które powoduje zanik kosmków, czynników jelita cienkiego, które służą do prawidłowego trawienia każdego przyjmowanego przez nas składnika odżywczego.

ŻNIJ SIĘ BEZ PODDAWANIA SIĘ

Często dieta bezglutenowa cieszy się niesłuszną opinią diety składającej się z deprywacji, a przez to ograniczającej. Wcale tak nie jest. Po bliższym przyjrzeniu się, żywność zawierająca gluten stanowi najmniejszą część i wszystkie można zastąpić alternatywnymi składnikami. Osoby z celiakią i nietolerancją mogą bez ryzyka jeść ryby, mięso, warzywa, rośliny strączkowe, suszone i świeże owoce, mleko i produkty pochodne, jajka.

Mało tego: płatki zbożowe pojawiają się również wśród produktów bezglutenowych. Nie wszyscy członkowie kategorii zbóż mają problemy i dlatego są cennymi sojusznikami. Ryż, kukurydza, komosa ryżowa, proso, kasza gryczana, owies, amarant, sorgo nadają się do każdej diety. Należy to oczywiście zrozumieć, jeśli asymilacja odbywa się w czystej postaci: nie może być śladów zanieczyszczenia wspomnianymi zbożami. Na przykład, jeśli znajdziesz opakowania z mieszankami zbóż, które zawierają zarówno owies, jak i jęczmień, nie można powiedzieć, że związek jest bezglutenowy.

Dlatego tak ważne jest, aby zwracać najwyższą uwagę na składniki każdego dania, które stawiamy na stole. Na szczęście coraz więcej produktów na rynku jest skierowanych na potrzeby osób z celiakią i nietolerancją i dlatego są bezglutenowe. Bezglutenowa firma jest jedną z wiodących firm o tej dbałości i zainteresowaniu propozycją produktów bezglutenowych: ścisła kontrola wszystkich faz produkcji wędlin (salami, szynki, mortadela, smalec, boczek, specjały) gwarantuje doskonałe bezpieczeństwo dla zdrowia osób cierpiących na choroby związane z glutenem. Różnorodność jego propozycji, począwszy od wyboru, pozwala każdemu tworzyć coraz to nowe receptury i kombinacje, a wszystko to w imię smaku i tradycji. dieta dla osób chorych

SPRAWDŹ ETYKIETY PRODUKTÓW

Produkty przemysłowe zwracają coraz większą uwagę na potrzeby konsumentów celiakii, a konsumpcja żywności, zarówno słodkiej, jak i słonej, bezglutenowej jest coraz bardziej gwarantowana. Jednak ryzyko nie jest całkowicie wyeliminowane, ponieważ możliwość skażenia jest zawsze tuż za rogiem. W rzeczywistości żywność dostępna na rynku jest często traktowana dodatkami, zagęstnikami i innymi elementami zawierającymi gluten, co powoduje, że produkty te są wyrzucane do diety bezglutenowej.

Same wędliny, chociaż same w sobie nie zawierają glutenu, mogły zostać poddane obróbce dodatkami i aromatami, które zasadniczo uniemożliwiają ich stosowanie dla osób z celiakią i nietolerancją. To uwalnia Cię od każdego tego typu problemu, pozwalając na pełną swobodę oferowania swoich produktów przy stole.

Idealnym rozwiązaniem dla osób z nadwrażliwością na gluten jest bowiem dbanie o ich odżywianie w pierwszej osobie. Jeśli więc masz możliwość przyrządzania pożywnych i bezpiecznych potraw własnymi rękami, korzyści dla Twojego organizmu będą oczywiste.

Receptury, które można przygotować z produktów, są bardzo wysokiej jakości. Pyszną propozycją jest cotechino i chrupiący szpinak, z pysznym dressingiem z octu balsamicznego, rodzynek, orzechów laskowych i orzeszków pinii; kolejne pełne smaku rozwiązanie, idealne na letnie wieczory w gronie rodziny i przyjaciół, to surowa szynka, figi i zapach pomarańczy, który łączy w sobie węchową eksplozję i złożoność smaków; tak samo smaczna jest zielona fasolka gotowana w gotowanej szynce, zawinięta w plastry wędzonego sera.

DIETA BEZGLUTENOWA: KILKA PUNKTÓW DO PAMIĘTANIA

Prowadzenie zdrowego życia jest niezbędne dla dobrego samopoczucia naszego organizmu. Ćwiczenie i prawidłowe odżywianie są niezbędne. Dieta bezglutenowa rozpowszechniła się obecnie nie tylko wśród osób cierpiących na zaburzenia związane z nadwrażliwością na gluten, ale także wśród osób zwracających uwagę na linię. Jednak porady żywieniowe, które wskazują na dietę bezglutenową ze względu na jej rzekome właściwości odchudzające, opierają się na fałszywym micie.

Zaprzeczono odchudzającemu działaniu diety bezglutenowej: liczy się nie brak glutenu, ale zbilansowane spożycie tłuszczów, węglowodanów, błonnika, białka, kalorii. W diecie bezglutenowej nie ma zatem żadnego możliwego do prześledzenia skrótu, nie ma oczywistych korzyści. Fałszywe dla tego pierwiastka jest również powszechne, np. to, że produkty bezglutenowe gwarantują niższą kaloryczność niż odpowiedniki zawierające gluten.

Zwróć uwagę na przekąski: jak już wspomniano, w przypadku produktów pakowanych ryzyko zanieczyszczenia glutenem i pochodnymi jest wysokie; zawsze należy sprawdzić etykiety i wykazy składników, aby upewnić się, że produkty rzeczywiście są bezglutenowe.

Na śniadanie jedz z urozmaiceniem. W takim razie śmiało kup mleko, całe lub odtłuszczone, albo napoje pochodzenia roślinnego. Obfite w świeże owoce, zarówno w postaci czystej, jak i w postaci soków i wirówek. Składniki, które przyniesiesz na stół śniadaniowy, takie jak przekąska, będą bezpieczniejsze, jeśli nie zostaną zapakowane lub przetworzone. Owies jest również naturalnie bezglutenowy, zwłaszcza jeśli jest pochodzenia biologicznego i kontrolowanego.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz