W
przypadku celiakii, gdy układ
odpornościowy wchodzi w kontakt z gliadyną, jednym z dwóch
najważniejszych
białek składających się na gluten, w jelicie pojawia się
zapalenie, które
powoduje zanik kosmków, czynników jelita cienkiego, które służą
do prawidłowego trawienia każdego przyjmowanego przez nas składnika
odżywczego.
RÓŻNIJ
SIĘ BEZ PODDAWANIA SIĘ
Często
dieta bezglutenowa cieszy się niesłuszną opinią diety składającej
się z deprywacji, a przez to ograniczającej. Wcale tak nie jest. Po
bliższym przyjrzeniu się, żywność zawierająca gluten stanowi
najmniejszą część i wszystkie można zastąpić alternatywnymi
składnikami. Osoby z celiakią i nietolerancją mogą bez ryzyka
jeść ryby, mięso, warzywa, rośliny strączkowe, suszone i świeże
owoce, mleko i produkty pochodne, jajka.
Mało
tego: płatki zbożowe pojawiają się również
wśród
produktów bezglutenowych. Nie wszyscy członkowie
kategorii zbóż
mają problemy i dlatego są cennymi sojusznikami. Ryż, kukurydza,
komosa ryżowa, proso, kasza gryczana, owies, amarant, sorgo nadają
się do każdej diety. Należy to oczywiście zrozumieć, jeśli
asymilacja odbywa się w czystej postaci: nie może być śladów
zanieczyszczenia wspomnianymi zbożami.
Na przykład, jeśli znajdziesz opakowania z mieszankami zbóż,
które
zawierają
zarówno
owies, jak i jęczmień,
nie można powiedzieć, że związek jest bezglutenowy.
Dlatego
tak ważne
jest, aby zwracać najwyższą uwagę na składniki każdego dania,
które
stawiamy na stole. Na szczęście
coraz więcej produktów
na rynku jest skierowanych na potrzeby osób z celiakią
i nietolerancją i dlatego są bezglutenowe. Bezglutenowa firma jest
jedną z wiodących firm o tej dbałości i zainteresowaniu
propozycją produktów
bezglutenowych: ścisła
kontrola wszystkich faz produkcji wędlin (salami, szynki, mortadela,
smalec, boczek, specjały) gwarantuje doskonałe bezpieczeństwo dla
zdrowia osób
cierpiących
na choroby związane z glutenem. Różnorodność
jego propozycji, począwszy od wyboru, pozwala każdemu tworzyć
coraz to nowe receptury i kombinacje, a wszystko to w imię smaku i
tradycji.
SPRAWDŹ
ETYKIETY PRODUKTÓW
Produkty
przemysłowe
zwracają coraz większą uwagę na potrzeby konsumentów
celiakii, a konsumpcja żywności,
zarówno
słodkiej,
jak i słonej, bezglutenowej jest coraz bardziej gwarantowana. Jednak
ryzyko nie jest całkowicie wyeliminowane, ponieważ możliwość
skażenia jest zawsze tuż za rogiem. W rzeczywistości żywność
dostępna na rynku jest często traktowana dodatkami, zagęstnikami i
innymi elementami zawierającymi gluten, co powoduje, że produkty te
są wyrzucane do diety bezglutenowej.
Same
wędliny,
chociaż same w sobie nie zawierają glutenu, mogły zostać poddane
obróbce
dodatkami i aromatami, które zasadniczo uniemożliwiają
ich stosowanie dla osób
z celiakią
i nietolerancją. To uwalnia Cię od każdego tego typu problemu,
pozwalając na pełną swobodę oferowania swoich produktów
przy stole.
Idealnym
rozwiązaniem
dla osób
z nadwrażliwością
na gluten jest bowiem dbanie o ich odżywianie w pierwszej osobie.
Jeśli więc masz możliwość przyrządzania pożywnych i
bezpiecznych potraw własnymi rękami, korzyści dla Twojego
organizmu będą oczywiste.
Receptury,
które można
przygotować z produktów,
są
bardzo wysokiej jakości. Pyszną propozycją jest cotechino i
chrupiący szpinak, z pysznym dressingiem z octu balsamicznego,
rodzynek, orzechów
laskowych i orzeszków pinii; kolejne pełne
smaku rozwiązanie, idealne na letnie wieczory w gronie rodziny i
przyjaciół,
to surowa szynka, figi i zapach pomarańczy, który
łączy
w sobie węchową eksplozję i złożoność smaków;
tak samo smaczna jest zielona fasolka gotowana w gotowanej szynce,
zawinięta
w plastry wędzonego sera.
DIETA
BEZGLUTENOWA: KILKA PUNKTÓW DO PAMIĘTANIA
Prowadzenie
zdrowego życia
jest niezbędne dla dobrego samopoczucia naszego organizmu. Ćwiczenie
i prawidłowe odżywianie są niezbędne. Dieta bezglutenowa
rozpowszechniła się obecnie nie tylko wśród
osób cierpiących
na zaburzenia związane z nadwrażliwością na gluten, ale także
wśród
osób zwracających
uwagę na linię. Jednak porady żywieniowe, które
wskazują
na dietę bezglutenową ze względu na jej rzekome właściwości
odchudzające, opierają się na fałszywym micie.
Zaprzeczono
odchudzającemu
działaniu diety bezglutenowej: liczy się nie brak glutenu, ale
zbilansowane spożycie tłuszczów,
węglowodanów,
błonnika,
białka, kalorii. W diecie bezglutenowej nie ma zatem żadnego
możliwego do prześledzenia skrótu,
nie ma oczywistych korzyści.
Fałszywe dla tego pierwiastka jest również
powszechne, np. to, że produkty bezglutenowe gwarantują niższą
kaloryczność niż odpowiedniki zawierające gluten.
Zwróć
uwagę na przekąski: jak już wspomniano, w przypadku produktów
pakowanych ryzyko zanieczyszczenia glutenem i pochodnymi jest
wysokie; zawsze należy
sprawdzić etykiety i wykazy składników,
aby upewnić
się, że produkty rzeczywiście są bezglutenowe.
Na
śniadanie
jedz z urozmaiceniem.
W takim razie śmiało kup mleko, całe lub odtłuszczone, albo
napoje pochodzenia roślinnego. Obfite w świeże owoce, zarówno
w postaci czystej, jak i w postaci soków i wirówek. Składniki,
które
przyniesiesz na stół
śniadaniowy, takie jak przekąska, będą bezpieczniejsze, jeśli
nie zostaną zapakowane lub przetworzone. Owies jest również
naturalnie bezglutenowy, zwłaszcza jeśli jest pochodzenia
biologicznego i kontrolowanego.