Cholina należy do witamin z grupy B. Można ją przyjmować w postaci suplementu lub leku, lecz po wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Najważniejsze informacje na jej temat znajdują się też na ulotce. Witamina B4 występuje również w niektórych pokarmach, takich jak jaja, orzechy, mięso, ryby, szpinak, fasola czy groch. Wykazuje ona działanie wspierające walkę z określonymi dolegliwościami i stanami chorobowymi, np. serca, nadciśnienie, cukrzycy typu II. Może zmniejszać ryzyko zakrzepic, zawałów, udarów, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, Parkinsona oraz Alzheimera. Cholina wspiera łagodzenie stanów zapalnych, prawidłową pamięć, koncentrację i pracę mózgu, a także właściwy rozwój płodu.
Przyjmowanie jej przez kobiety ciężarne może pozytywnie wpłynąć na układ nerwowy dziecka, jego mózg oraz transport substancji odżywczych i przepływ krwi w łożysku. Witamina B4 bierze udział w przywróceniu odpowiedniej pracy wątroby, obciążonej nadmiernym spożywaniem alkoholu, ciężkostrawnymi i przetworzonymi posiłkami, a także silnymi lekami, zwłaszcza antybiotykami i antydepresantami. Odpowiedni poziom choliny w organizmie człowieka może wesprzeć układ nerwowy i procesy poznawcze u sportowców oraz funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację w przypadku osób, u których występuje duży wysiłek intelektualny.